Taal & cultuur

Zakendoen in Frankrijk: verdiep je in de etiquette!

By januari 3, 2022No Comments

Succesvol zakendoen in Frankrijk? Verdiep je in de Franse cultuur en etiquette en laat gebrek aan kennis die belangrijke deal niet in de weg staan!

Frankrijk is het nummer één vakantieland onder Nederlanders. Veel mensen denken bij Frankrijk daarom ook meteen aan vakantie. Maar het is ook een heel interessant land om zaken mee te doen. De Franse economie is namelijk een van de grootste van Europa. In Frankrijk wordt veel waarde gehecht aan etiquette. Kennis hebben van de Franse zakelijke etiquette en omgangsvormen is daarom de sleutel voor succesvol zakendoen in Frankrijk! Waar moet je om denken als je zaken gaat doen met de Fransen?

Etiquette

De kern van etiquette is rekening houden met de manier waarop mensen met elkaar omgaan en met de gebruiken in een samenleving. Het concept is ontstaan aan het hof van Filips de Goede, hertog van Limburg en Brabant. Bezoekers van zijn hof kregen de hofregels op een kaartje om te voorkomen dat ze fouten zouden maken. Dat er in Frankrijk zoveel waarde wordt gehecht aan etiquette is niet vreemd. Het woord etiquette met zijn betekenis komt namelijk uit het Frans.

Taal

Het is algemeen bekend dat Fransen trots zijn op hun taal en dat ze het liefst alleen in hun eigen taal spreken. Je maakt daarom een goede indruk als je Frans spreekt of dit in ieder geval probeert. Veel Fransen spreken ook geen of gebrekkig Engels. Hoewel de jongere hoogopgeleide generatie vaak wel goed Engels spreekt, blijft het belangrijk om kennis te hebben van de Franse taal. Het is daarom goed om een taaltraining te volgen voorafgaand aan je zakelijke avontuur in Frankrijk. Daarnaast is het verstandig om zakelijke documenten te laten vertalen naar het Frans.

Hiërarchie

In vergelijking met het Nederlandse zakenleven is het Franse zakenleven erg hiërarchisch ingesteld. Franse zakenlui stellen zich erg formeel en professioneel op. Voordat er een zakelijk besluit wordt genomen moeten veel mensen hun goedkeuring geven. Daarom kan het langer duren voordat er daadwerkelijk een zakelijke deal tot stand komt dan in Nederland. Zorg er daarom voor dat je in contact komt met de persoon die zo hoog mogelijk zit in de hiërarchie of iemand anders die besluiten mag nemen.

Aanspreekvormen

Zakelijk contact verloopt in Frankrijk op een formele manier. Het is niet gebruikelijk om elkaar te tutoyeren. Dit kan je alleen doen nadat je zakenpartner dit heeft voorgesteld of wanneer er een vriendschap is ontstaan. Voor die tijd spreek je hem of haar aan met “vous” (u). Tijdens een eerste ontmoeting is het ook gebruikelijk om je zakenpartner met ‘monsieur’ (meneer) of ‘madame’ (mevrouw) aan te spreken. Spreek je zakenpartner ook vooral niet meteen bij de voornaam aan.

Handen schudden

In Frankrijk schudt men bij wijze van begroeting veel vaker de handen dan in Nederland. Alle personen die aanwezig zijn bij een zakelijke bijeenkomst schudden elkaar de hand. Geef zowel aan het begin als na afloop van de bijeenkomst een hand aan alle personen aan wie je bent voorgesteld.

Zakenlunch

Hoewel zakelijke contacten nogal formeel verlopen, hecht de Fransman tegelijkertijd ook veel waarde aan het opbouwen van persoonlijk relaties. De zakenlunch is een heel belangrijk moment om in de zakelijke relatie te investeren. Voordat er tot zaken wordt overgegaan wordt er veel tijd gestoken in het leren kennen van elkaar. Tijdens de zakenlunch wordt hier uitgebreid de tijd voor genomen. Er wordt dan veel gepraat over algemene onderwerpen als het land, de cultuur en de tradities. Het wordt zeker niet gewaardeerd als je tijdens een zakenlunch meteen ter zake komt. Fransen houden niet van zakendoen tijdens het eten. Na de lunch wordt er pas tot zaken overgegaan.

Cadeaus

Als de zakelijke afspraak thuis plaatsvindt, wordt een cadeautje voor de gastheer of -vrouw erg gewaardeerd. Het geven van wijn en parfum is echter ‘not done’. Het zelf meenemen va wijn wordt gezien als een belediging omdat je daarmee aangeeft dat je verwacht dat de gastheer/vrouw zelf geen goede wijn in huis heeft. Parfum is een cadeau dat alleen door geliefden aan elkaar wordt gegeven. Een beter idee is om een cadeautje mee te nemen dat typisch is voor je eigen land. Stuur na afloop van zakelijke ontmoeting bij iemand thuis altijd een bedankje.

Zakendoen met de Fransen

Nederlandse zakenmensen hebben in Frankrijk een goede reputatie. De Fransen doen daarom ook graag zaken met ons. De Nederlanders staan in Frankrijk bekend als betrouwbaar, zakelijk en efficiënt. Er zijn dus volop kansen voor Nederlanders op de Franse markt!

Wil jij je zakelijke documenten laten vertalen naar het Frans? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.