Trends & ontwikkelingen|Vertalen

Hoe technologie gebruikt kan worden om vertalen te vergemakkelijken

By januari 3, 2022No Comments

Tegenwoordig worden er verschillende technologieën gebruikt om het vertalen van teksten zo efficiënt mogelijk te maken. Deze technologieën zijn bijvoorbeeld API en AI (Artificial Intelligence). In dit blogartikel gaan wij dieper in op de technologieën die wij gebruiken.

API

Bij Vertaalbureau Textwerk hebben we een eigen API ontwikkeld voor het aan- en opleveren van webteksten. Via de API kun je je webshop koppelen aan ons vertaalsysteem waardoor je heel simpel je teksten kan ex- en importeren.

In- & export van content

Online content wordt vaak vertaald vanuit een XML format. Hoe je deze teksten exporteert zodat het compatibel is met ons vertaalsysteem leggen we je uit in onze XML handleiding. Dit maakt zowel het ex- als importeren erg gemakkelijk.

Herkennen van herhaling

In nagenoeg elke webshop komt herhaling voor in de teksten. De herhaling wordt herkent door ons vertaalsysteem waardoor dubbele content nooit dubbel vertaald hoeft te worden. Daarnaast zorgt het herkennen van terugkerende terminologie voor extra consistentie.

Predictive typing

Predictive typing is technologie gebaseerd op AI (Artificial Intelligence). Wanneer er begonnen wordt aan het typen van een woord of (korte) zin voorspelt de technologie de uitkomst. Het juist overnemen van zo’n voorspelling kan aanzienlijke tijdswinst opleveren.

Post-editing

Post-editing is het proces waarbij mensen computervertalingen aanpassen om tot een acceptabel eindproduct te komen. De kwaliteit van deze teksten is iets lager dan bij reguliere vertalingen, maar het proces is sneller én goedkoper.